Associació Musical i Cultural José Luis Lopategui
Concurs Juvenil de guitarra J.L. Lopategui

Memòria d’activitats

I Fòrum de Guitarra - Desembre de 2002

El I Fòrum de Guitarra va ser la presentació pública de l’Associació Musical i Cultural José Luis Lopategui en un acte a la Casa Elizalde de Barcelona el dissabte 15 de desembre de 2002 a les 6 de la tarda. Van participar tres persones vinculades al món educatiu i cultural de Catalunya perquè fessin una semblança de la seva relació amb José Luis Lopategui: Reina Capdevila, reconeguda pedagoga, professora de la Facultat de Magisteri Musical de l’Escola Blanquerna i professora de sensibilització i llenguatge musical a l’escola Aula de Música 7, Carme Sánchez, directora de l’escola Peter Pan (Estudis Anglí), amb qui José Luis Lopategui havia col·laborat en la planificació educativa musical del centre i el mestre Joan Albert Amargós, un dels músics de més rellevància en el panorama musical del nostre país.

A banda de la presentació pública de l’entitat, es van obrir les activitats de l’Associació amb un concert a càrrec del guitarrista francès Gérard Pancracio i la soprano Sophie Geoffroy-Dechaume. Al llarg del concert, Gérard Pancracio va anar traçant una semblança de la seva relació amb el que fou el seu professor i amic, interpretant, per exemple, la primera de les peces que el mestre li va sentir, la Sarabanda de Francis Poulenc.


II Fòrum de Guitarra - Novembre de 2003. Homenatge a Joan Guinjoan i concert homenatge a José Luis Lopategui

Les activitats programades van girar a l’entorn de dos esdeveniments públics i gratuïts celebrats a l’Auditori Eduard Toldrà del Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona el diumenge 30 de novembre a la tarda. El primer, a les 6 de la tarda, era una conferència del compositor Joan Guinjoan titulada l’Aventura del compositor, en la qual va fer un recorregut per la seva trajectòria musical, fent especial incidència en els seus models compositius i les seves experiències creatives.

Després de l’anàlisi d’alguns fragments de la seva producció, hi va haver l’ocasió d’escoltar les seves obres Phrase i Duel. La primera, escrita l’any 1983, va ser interpretada per Andreas Gomà. Duel, escrita l’any 1976, va ser interpretada —en una versió molt celebrada pel compositor— per María José Santos i Xavier Luque.

A 2/4 de 8 del vespre, hi va haver un concert d’homenatge a José Luis Lopategui, organitzat pel grup d’alumnes que els últims anys havien estat més propers al mestre. La seva idea era no només presentar obres solistes, sinó fer treball cambrístic i així, recuperar una de les dimensions més importants del Curs Internacional de Guitarra José Luis Lopategui, on la música de cambra era un veritable nucli de comunicació entre els intèrprets assistents al curs. Les peces que els intèrprets van escollir tenien un significat especial en la seva relació del amb el mestre Lopategui. Una de elles va ser composta especialment per a l’ocasió: The Wintersun, de Luc Meyers. El resultat del concert es va enregistrar en CD. Els participants a les sessions foren Alejandro Baleta, Josep Barcons, Eva Brotons, Andreas Gomà, Crístian Gómez, Miquel Guiteras, Xavier Luque, Leopoldo Neri, Santi Puertas, Albert Queralt, Sandra Rodríguez, Àlex Saborit, María José Santos, Núria Sempere i Albino Tena.

III Fòrum de Guitarra - Novembre de 2004. Curs de Juan Antonio Muro

El III Fòrum de Guitarra va comptar amb la presència d’un dels pedagogs més rellevants de la guitarra clàssica, el professor de l’Escola Politècnica de Hèlsinki Juan Antonio Muro, que va impartir el curs  Metodologia i didàctica de la guitarra clàssica en el nivell elemental.

El curs es va estructurar en diferents sessions de treball, en les que Juan Antonio Muro va exposar els principis de metodologia en la guitarra clàssica, va donar pautes per a la creació de materials adaptats a necessitats concretes dels alumnes, va parlar de la didàctica de l’expressió musical i va treballar la creació conjunta d’una obra a càrrec dels assistents al curs.

En acabar les sessions de treball, en el concert de Final de Curs, un grup d’alumnes d’edats compreses entre els 7 i els 13 anys van tocar peces de Juan Antonio Muro i van poder intercanviar unes paraules amb ell, aprofitant perquè els signés el seu llibre de guitarra. Després, els participants al curs van oferir l’obra de conjunt que havien “construït” durant algunes de les sessions de treball amb el professor Muro. L’obra, d’uns 10 minuts de duració i titulada La nit, era el resultat de la simulació de classes col·lectives d’improvisació i creació amb els nens. 

IV Fòrum de Guitarra - Desembre de 2005:  I Jornades de música de la Mediterrània

El IV Fòrum de Guitarra va voler fomentar el diàleg a través del pont comú no sols de la música sinó d’un instrument en particular: la guitarra. 

Dimitri Psonis, percussionista i instrumentista de corda polsada (ud, saz, buzuki, llaüt) nascut a Grècia i  Eliseo Parra, músic i musicòleg de Valladolid, van oferir una conferència d'aproximació a la música popular i clàssica de la zona que va de Bulgària-Grècia a Turquia, proper orient fins al Nord d’Àfrica. A la tarda, amb tres músics més, dos dels quals són de Bulgària i d'Iran, van fer un concert-col·loqui on tocaren música de tot l'arc mediterrani.

Diumenge 11 al matí es van organitzar tallers de ud, percussió tradicional, clarinet i cant. I, a la tarda, un col·loqui amb la articipació de Dimitri Psonis, Eliseo Parra ,J. Barcena (arabista, músic i director del Institut d’Estudis Sufís de Barcelona), J.E. Ruiz-Domènec (escriptor i catedràtic d’història medieval), Clara Sanabras (cantant i compossitora) i Antonio Contreras (doctor en filologia romànica, traductor i medievalista), que va actuar de moderador.

Les conferències i tallers es van organitzar al Centre Cívic Pati Llimona i el concert va tenir lloc a l’Ateneu Barcelonès, tot de manera gratuïta.

V Fòrum de Guitarra - Desembre de 2006: II Jornades de música de la Mediterrània

Aquestes II Jornades de la Mediterrània es van dedicar-la a la rica tradició musical del sud del Marroc amb la presència de dos músics de reconeguda trajectòria i prestigi com Javier Mas, guitarrista, llaütista, bandurrista, etc... i Abeljalil Kodssi que toca, entre altres instruments d’arrel africana, el sintir, amb la col·laboració especial del percussionista Asis Jogari, que van oferir el 2 de desembre un concert on la tradició musical Gnawa es fusiona amb llenguatges afins (i per a nosaltres més coneguts) com ara el blues. 

 Abans del concert, en una conferència-taller, Mas i Kodssi van donar una visió panoràmica de la importància dels instruments de corda polsada en l’arc mediterrani. 

Tots els actes es van celebrar de manera gratuïta a l’Ateneu Barcelonès.


VI Fòrum de Guitarra - Juny de 2007. La creació musical

Pel 6è Fòrum l’Associació Musical i Cultural José Luis Lopategui va organitzar un concert per a l’Escola Aula de Música 7, fundada pel Mestre José Luis Lopategui, amb el títol “2007, Aula de Música 7” a la sala Winterthur de Barcelona. 

Es van estrenar obres de 7 compositor, tots ells íntimament relacionats amb l’associació, que van escriure una obra basada en una de les 7 notes de l'escala musical: Joan Albert Amargós, Octavi Rumbau, Enric Palomar, Antoni Alburquerque, Josep Barcons i Oscar Larios.


VII Fòrum de Guitarra - Maig de 2008. Homenatge a Eduard Toldrà

En aquesta ocasió, l’Associació Cultural i Musical José Luis Lopategui va comptar amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Aula de Música 7 i el Centre UNESCO de Catalunya, que celebra l’Any del Diàleg Intercultural. Amb aquest concerts vam voler destacar la influència que té la música com a element que afavoreix el diàleg i les relacions, contribuint a fomentar els valors ètics com la pau, la tolerància i el respecte, capacitats imprescindibles per a l’ésser humà contemporani.

Els Grups de Guitarres del Conservatori de Badalona, dirigits per Vicenç Mayol, van obrir la jornada. El grup de guitarres de grau elemental està format per nens i nenes de 9 a 14 anys. El grup de guitarres de grau professional està format per alumnes i ex-alumnes del Conservatori, amb alumnes de guitarra de l’Aula de Música 7 com a convidats.

Al concert dedicat a l’obra del director d’orquestra, violinista i compositor Eduard Toldrà es va interpretar la Cançó de Bressol de Joan Altisent, el primer moviment de Vistes al Mar, els Sis Sonets per a violí i piano,  i  L'alabau i Menta i Farigola d’Eduard Toldrà.

VIII Fòrum de Guitarra - Maig de 2010. Concert didàctic - pedagògic: arpa i percussió

El VIII Fòrum de guitarra i les V Jornades de Música de la Mediterrània es van celebrar el dijous 20 de maig a les 19.30h a la seu de l’Associació amb la participació de Maria Jesús Avila a l’arpa i Joan Marc Pino a la percussió.

El ventall d’obres que es van interpretar va ser molt divers, de Debussy a Salzedo i Fauré, per part de l’arpista, María Jesús Avila, en solitari; i els dos instrumentistes varen abordar obres de Brubeck, Kotsiert, Monti i Massenet. En Joan Marc Pino va decidir interpretar una sonata per a violí de Bach i  Rotacions de Sammut.

Maria Jesús Avila, a l’arpa i Joan Marc Pino, a la percussió, són dos músics professionals, versàtils que ens han ofert una visió contemporània del binomi arpa i marimba. 

IX Fòrum de Guitarra - Abril de 2011. Dones compositores

Aquesta 9a edició del  Fòrum de Guitarra va estar dedicat al paper de la dona en la música. La dona com a transmissora i segurament creadora de moltes cançons populars, però també, d’obres musicals de gran bellesa, rigor i qualitat.

Va començar la jornada amb una conferència impartida per la música i compositora Montserrat Torras al voltant del tema que dona eix a l’acte i a continuació, es va presentar un concert amb col·laboradors de l’associació, comptant amb la presencia de la cantautora Clara Sanabras i el músic Harvey Brough, de Londres.


Es van interpretar obres de Narcisa Freixas, Sofia Gubaidulina, María Linnemann, Fanny Mendelsson, Rebecca Clarke, Clara Schumann i Clara Sanabras.

 Els actes van tenir lloc a la seu de l’associació el dissabte 14 d’abril de 2011.

 Març de 2012: 1a edició del Concurs Infantil de Guitarra José Luis Lopategui

Consultar els premiats i els membres del jurat de les diferents edicions aquí